Japonské akcie uzavřely na 11týdenním maximu

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. ledna (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na 11týdenním maximu díky příznivým zprávám z Evropy a Spojených států. Index Nikkei stoupl o 1,5 procenta na 8766,36 bodu. Za celý týden si tak připsal přes tři procenta.

Náladu na trhu podpořily povzbudivé hospodářské výsledky amerických finančních společností Morgan Stanley a Bank of America. Úspěšné aukce španělských a francouzských dluhopisů navíc zmírnily obavy ohledně dluhové krize v eurozóně.

Dobré výsledky amerických bank vedly k růstu akcií japonských finančních společností. Největší japonská makléřská firma Nomura Holdings posílila o více než pět procent. Výrazné zisky si připsaly rovněž akcie tří největších japonských bank Mizuho Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group a Sumitomo Mitsui Financial Group.

Na devizovém trhu se euro drželo v blízkosti dvoutýdenních maxim vůči americkému dolaru i japonskému jenu. Jednotná evropská měna těží z úspěšných aukcí evropských dluhopisů. Podle analytiků jsou ale její zisky pouze dočasné a jakákoliv negativní zpráva z eurozóny může obnovit její pokles.

V závěru tokijského obchodování zůstalo euro vůči dolaru bez výraznějších změn na 1,2963 USD. Jednotná evropská měna se tak drží relativně vysoko nad 17měsíčním minimem 1,2624 USD, na které se propadla minulý týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK