Dva nejvyšší šéfové výrobce BlackBerry odstoupili z funkcí

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Waterloo (Kanada) 23. ledna (ČTK) - Dva nejvyšší šéfové kanadské firmy Research In Motion (RIM), která proslula svými chytrými telefony BlackBerry, odstoupili pod tlakem nespokojených investorů ze svých funkcí. Novým generálním ředitelem se stane Thorsten Heins, který do RIM přišel před čtyřmi roky z německého konglomerátu Siemens. Plyne to z dnešního oznámení firmy.

Změna v nejvyšším vedení končí dvacetiletou éru spolupráce Mika Lazaridise a Jima Balsillieho, kteří společně zastávali funkce nejvyššího výkonného šéfa a předsedy správní rady. Do čela správní rady nastoupí Barbara Stymiesová, která byla doposud nezávislou členkou rady a dříve řídila torontskou akciovou burzu.

Kdysi průkopnická firma má nyní těžké problémy kvůli silné konkurenci chytrých telefonů a jejich softwarových platforem od společností Apple a Google. Minulý týden se objevily zprávy, že RIM je na prodej a jedním ze zájemců je údajně jihokorejský elektrotechnický gigant Samsung Electronics, největší světový výrobce "smartphonů".

RIM před lety uvedla na trh komunikátor BlackBerry, který byl dlouho jedničkou ve svém oboru. Firma ale s nástupem konkurenčních výrobků začala podíl na trhu ztrácet a v poslední době ji pronásledovaly i technické problémy a odklad v uvádění nových produktů na trh.

Aktivisté mezi investory v posledních měsících volali po tom, aby RIM uvedla do svého čela "transformačního" lídra, který by oživil její produkty a resuscitoval její kdysi špičkovou image. Analytici ale pochybují, zda Heins jako dlouholetý člen managementu a pouhý "inženýr", může takovýto úkol splnit.

"Nejsem si jist. zda inženýr jako nový výkonný šéf bude schopen řešit ústřední problémy, jimž RIM čelí," řekl agentuře Reuters Michael Urlocker z makléřské firmy GMP Securities.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK