Euro stouplo na téměř třítýdenní maximum vůči dolaru

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. ledna (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na téměř třítýdenní maximum vůči dolaru díky nadějím, že Řecko dosáhne se soukromými věřiteli dohody o výměně dluhopisů. Jednotná evropská měna však zůstává zranitelná kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize v eurozóně. Pozornost trhu se nyní soustředí na dnešní zasedání ministrů financí členských zemí eurozóny.

Euro odpoledne posílilo o 0,4 procenta na 1,3001 USD. Během dne se dostalo až na 1,3014 USD, tedy na nejvyšší úroveň za téměř tři týdny. Jednotná evropská měna se tak čím dál více vzdaluje od 17měsíčního minima 1,2624 USD, na které se propadla v první polovině ledna.

Hlavní vyjednavač soukromých věřitelů Charles Dallara v neděli vyjádřil přesvědčení, že dohody o snížení zadlužení Řecka může být dosaženo. Podle víkendových informací zdrojů agentury Reuters by věřitelé mohli odepsat až 70 procent řeckých dluhů.

V Bruselu dnes odpoledne zasednou ministři financí eurozóny, na jejichž setkání následně naváže jednání ve formátu zástupců celé Evropské unie. Jednat se na nich bude mimo jiné o připravovaném paktu rozpočtové disciplíny, kterým se následně budou zabývat šéfové států a vlád Evropské unie na summitu 30. ledna. Ministry také čeká debata o situaci v Řecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK