Rehn věří v brzkou dohodu mezi Řeckem a soukromými věřiteli

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. ledna (zpravodaj ČTK) - Jednání se soukromými věřiteli o seškrtání řeckých dluhů je možno dokončit brzy, nejlépe už během tohoto týdne. Při příjezdu na zasedání ministrů financí eurozóny, které se právě situací kolem Řecka a jeho dluhů bude zabývat, to řekl eurokomisař pro měnové a hospodářské otázky Olli Rehn.

Rozhovory mezi Aténami a soukromými investory, kteří by mohli odepsat kolem 65 až 70 procent řeckých dluhů, se natahují. Pokud by zkrachovala, hrozil by Řecku bankrot. Hlavní vyjednávač privátních finančních institucí Charles Dallara o víkendu řekl, že soukromí věřitelé v jednáních o výměně dluhopisů s řeckou vládou už ve své nabídce dospěli k mezím ztrát, jaké si mohou dovolit, aby byla dohoda z jejich strany ještě "dobrovolná".

"Jednání pokračují dobře kupředu na technické úrovni," podotkl Rehn. "Jsem si jistý, že jednání o PSI (zapojení soukromého sektoru) můžeme dokončit brzy, nejlépe během tohoto týdne," řekl novinářům Rehn.

"Dobrovolný" charakter odpuštění valné části řeckého dluhu u soukromých věřitelů je podmínkou pro to, aby se Řecko technicky neocitlo ve stavu platební neschopnosti. V opačném případě by se spustila vlnu nároků na výplaty pojistek proti nesplácení řeckých státních dluhopisů.

Na dnešním jednání se ministři financí eurozóny budou radit o dalším postupu a o situaci. "Teď je to opravdu otázka toho, jak budou na náš návrh reagovat oficiální struktury EU a samozřejmě MMF," řekl Dallara řecké televizi Antenna TV o víkendu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK