Španělská banka čeká letos pokles ekonomiky o 1,5 pct

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. ledna (ČTK) - Španělská centrální banka očekává v letošním roce pokles ekonomiky o 1,5 procenta. Doposud počítala, že hrubý domácí produkt naopak stejným tempem vzroste. Zemi bude nadále trápit vysoká nezaměstnanost a potřebuje reformy trhu práce, dodala Bank of Spain v prohlášení. Příští rok však již čeká růst HDP, ale jen o 0,2 procenta.

Banka upozornila, že dluhová krize v eurozóně od loňského léta zhoršila důvěru podnikatelů a zastavila poskytování bankovních úvěrů. To způsobilo velký pokles v domácí poptávce, který pouze částečně vyvážil silný vývoz.

Výdaje domácností letos mají klesnout kvůli zvýšení daní a snížení výdajů schválených novou konzervativní vládou. Jejich cílem je snížení rozpočtového deficitu.

Banka varovala, že pokračující slabý ekonomický výhled dále zasáhne trh práce, pokud se vládě nepodaří přijít se správnými reformami pracovního trhu. Nezaměstnanost ve Španělsku nyní činí 21,5 procenta a očekává se, že minulý měsíci dále rostla.

Nová konzervativní vláda, která se ujala moci po listopadových volbách, varovala, že Španělsko se v tomto čtvrtletí propadne do recese, protože HDP v posledních třech měsících roku klesl a další snížení očekává i v prvním letošním čtvrtletí. Bank of Spain dnes uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika proti předchozímu kvartálu klesla o 0,3 procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK