Řecko chce dokončit dohodu o výměně dluhu do 13. února

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 23. ledna (ČTK) - Řecko má za cíl předložit konečnou nabídku o výměně dluhu soukromým majitelům dluhopisů do 13. února. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na úředníka ministerstva financí. Dohoda je nutná pro získání druhého balíku finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

"Intenzivní konzultace se soukromým sektorem budou pokračovat s cílem předložit oficiální nabídku do 13. února," řekl úředník, který nechtěl být jmenován.

Eurokomisař pro měnové a hospodářské otázky Olli Rehn dnes uvedl, že jednání se soukromými věřiteli o seškrtání řeckých dluhů by bylo možné dokončit brzy, nejlépe již během tohoto týdne. Rozhovory mezi Aténami a soukromými investory se natahují. Pokud by zkrachovala, hrozil by Řecku bankrot. Hlavní vyjednávač privátních finančních institucí Charles Dallara o víkendu řekl, že soukromí věřitelé v jednáních o výměně dluhopisů s řeckou vládou už ve své nabídce dospěli k mezím ztrát, jaké si mohou dovolit, aby byla dohoda z jejich strany ještě "dobrovolná". Cílem jednání je odepsat kolem 65 až 70 procent řeckých dluhů.

Řecko nemá na další jednání moc času. Už 20. března má totiž splatit část státního dluhu v objemu asi 14,5 miliardy eur (367 miliard Kč). Už nyní je jasné, že na to nebude mít peníze. Do té doby tak už musí mít zajištěný druhý záchranný úvěr za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), který si země loni v říjnu dohodla s eurozónou a MMF. Ten ale počítá právě s dobrovolným zapojením soukromého sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK