Japonské akcie obnovily růst, euro ale část zisků smazalo

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. ledna (ČTK) - Japonské akcie se dnes vrátily k růstu a jejich hlavní index vystoupil na nové maximum za téměř tři měsíce. Na trzích převládá optimismus, že se Řecko se svými soukromými věřiteli včas dohodne na seškrtání části dluhu, aby mohlo čerpat záchranný úvěr. Bez něj by asi v březnu nedokázalo splatit část státního dluhu. Na devizových trzích euro smazalo část předchozích zisků.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 19,43 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 0,22 procenta na hodnotě 8785,33 bodu. Podobně širší index Topix vzrostl o 0,08 procenta na 757,40 bodu.

Řecko se svými soukromými věřiteli už skoro dva týdny jedná o podmínkách, za kterých mu věřitelé odpustí alespoň polovinu dluhu. Jde asi o 100 miliard eur, které drží převážně banky. Zatím ale dál panují neshody kolem výše úroky, s nimž by měly být spojeny nové dluhopisy. Stále připadá v úvahu i to, že by věřitelé odepsali víc než polovinu dluhu.

Ministři financí eurozóny v pondělí obě strany vyzvali, aby se na podmínkách dobrovolného seškrtání dluhů dohodli co nejdříve. Předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker řekl, že eurozóna by chtěla mít dohodu v příštích dnech. Na rozdíl od akcií euro kvůli této nejistotě smazalo část předchozích zisků.

Euro spadlo až na 1,2987 USD, nakonec se ale ustálilo na 1,3005 USD, a udrželo tak vybojovanou hranici 1,30 USD. Vůči japonskému jenu vystoupilo na téměř čtyřtýdenní maximum 100,49 JPY a je už daleko od 11letého minima, na němž bylo 16. ledna a které činilo 97,04 JPY. Dolar k jenu se prodával za 77,03 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK