Pražská burza dopoledne korigovala pondělní zisky a klesala

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne korigoval pondělní zisky a ztrácel. Hlavní index PX kolem 11:20 oslabil o 1,35 procenta na 944,1 bodu. Burzu dolů táhly především bankovní a energetické emise. Největší ztráty postihly cenné papíry mediální společnosti CME. V červených číslech se obchodovala většina emisí. Ztrácely také trhy ve středoevropském regionu.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct investoři na pražské burze vybírají zisky poté, co index PX za poslední čtyři dny posílil o 7,6 procenta. "Výběr zisků vidíme napříč celou Evropou, když Řecko doposud nenašlo kompromis s privátními investory ohledně výše odpisu řeckých dluhopisů," dodal.

Akcie CME spadly o 5,27 procenta na 134,05 koruny. Mokoš upozornil, že analytici banky Goldman Sachs mírně zvýšili cílovou cenu titulu na 6,4 USD (asi 124,5 Kč) z 6,3 USD, doporučení ponechali "prodat/neutral".

Výrazně si pohoršily také akcie těžařské společnosti NWR, zlevnily o více než pět procent na 137,15 koruny. Rudolf Plachý z Fio banky uvedl, že analytici Deutsche Bank snížili doporučení pro akcie NWR z předchozího "držet" na "prodávat", 12měsíční cílová cena činí 120 Kč.

Zatím nejvíce obchodované akcie rakouské Erste Bank ztratily více než tři procenta na 412 korun a cena akcií energetické firmy ČEZ klesla o 1,22 procenta na 758,60 koruny.

Se ztrátou 0,88 procenta na 3507 koruny se obchodovaly akcie Komerční banky. Mokoš míní, že negativní vliv na titul může mít i snížení ratingu francouzské banky Société Générale od agentury Standard & Poor's na stupeň "A", tedy pod nynější hodnocení Komerční banky dceřiné společnosti.

Aktivita investorů je zatím nízká. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:20 uzavřeny transakce za více než 388 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK