Růst průmyslové výroby v Rusku loni prudce zpomalil na 4,7 pct

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. ledna (ČTK) - Tempo růstu průmyslové výroby v Rusku loni výrazně zpomalilo na 4,7 procenta z 8,2 procenta před rokem. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil ruský statistický úřad. Za nižším růstem stojí podle analytiků slabší poptávka po vývozu, hlavně z Evropy, a politická rizika, která snižují důvěru.

Růst průmyslové výroby se začal snižovat od zesílení dluhové krize v Evropě v srpnu. Tehdy ještě průmysl vzrostl o 6,5 procenta. V prosinci však výroba stoupla meziročně již jen o 2,5 procenta.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali za celý rok růst výroby o 4,8 procenta a v prosinci o 3,5 procenta. V letošním roce analytici čekají další zpomalení na 3,1 procenta.

Podle sezonně upravených údajů se výroba v prosinci zvýšila jen o 0,1 procenta, v listopadu byl růst nulový. "Je to téměř stagnace," upozornil hlavní ekonom HSBC Alexandr Morozov. Dodal, že údaje o průmyslu ukazují na zhoršení vývozu. "Nikdy v historii Ruska jsme neviděli silný růst průmyslové výroby, když byla vnější poptávka slabá," řekl agentuře Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK