Euro dnes kvůli jednání o řeckém dluhu k dolaru oslabuje

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. ledna (ČTK) - Evropská měna dnes klesá vůči dolaru kvůli obavám, že restrukturalizace řeckého dluhu nebude stačit k záchraně Řecka před bankrotem. K jenu však euro posílilo. Podle analytiků k tomu přispěly technické i ekonomické faktory.

V 17:15 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,31 procenta na 1,2987 USD. K jenu však stouplo o 0,56 procenta na 100,88 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,88 procenta na 77,70 JPY, napsala agentura Reuters.

Ministři financí eurozóny odmítli nabídku od soukromých investorů na restrukturalizaci řeckého dluhu jako nedostatečnou. Strany se tak musely vrátit k jednání a zvýšily se obavy, že Řecko zkrachuje. Atény zoufale potřebují ukončit dohodu v nejbližších dnech, aby si tak zajistily peníze z druhého záchranného úvěru od Mezinárodního měnového fondu a evropských partnerů. Bez těchto peněz nebude Řecko schopné 20. března splatit dluh 14,5 miliardy eur. V minulých seancích euro naopak díky naději na dohodu mezi Řeckem a soukromými věřiteli rostlo.

Nervozitu na trhu zvýšila agentura Standard & Poor's, která varovala, že zřejmě finanční situaci Řecka po jeho dohodě o snížení dluhu se soukromými věřiteli označí za "selektivní platební neschopnost". To znamená, že země nesplatila některé své dluhy podle původních podmínek, zatímco jiné splácí plně a včas.

Euro klesalo, přestože nejnovější průzkum ukázal, že eurozóna by se mohla vyhnout recesi díky překvapivému růstu sektoru služeb. Ten tento měsíc vyrovnal i pokles ve zpracovatelském sektoru. Euro na zprávu reagovalo růstem, později však tyto zisky smazalo.

K jenu však euro posilovalo a vyšplhalo se až na nejvyšší hodnotu za čtyři týdny. Přispěla k tomu poptávka od japonských vývozců. Japonská centrální banka pak dnes zhoršila svoji ekonomickou prognózu a varovala před riziky dluhové krize v eurozóně. Svoji měnovou politiku však ponechala beze změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK