Pražská burza odepsala procento, nedařilo se Erste či ČEZ

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes korigoval pondělní zisky a v souladu s Evropou ztrácel. Hlavní index PX klesl o procento na 947,4 bodu. Burzu táhly dolů především akcie Erste Bank a energetické společnosti ČEZ. Nedařilo se ani mediální společnosti CME a těžební NWR. Růst přes tři procenta si naopak připsala sázková Fortuna, vyplývá z výsledků burzy.

Obchodování v Praze dnes kopírovalo vývoj v Evropě. Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky ustupují evropské indexy z pětiměsíčních maxim, když investoři reagovali na řadu negativních zpráv. "Pondělní snížení ratingu poslalo do ztrát postižené francouzské banky. Finanční sektor jako celek zasáhla stoupající nervozita okolo přefinancování řeckého vládního dluhu, když evropští ministři financí vyzvali věřitele, aby učinili větší ústupky," uvedl Adamkovič.

Nejvýraznější ztráty v Praze po pondělním oznámení nasmlouvaných cen uhlí a koksu utrpěla těžební společnost NWR, jejíž akcie spadly o 4,84 procenta na 137,50 Kč. Mediální společnost CME si pohoršila o 4,38 procenta na 135,30 Kč.

Bankovní emise dnes obchodovaly smíšeně. Zatímco cenné papíry Erste bank klesly o 3,67 procenta na 409,40 Kč, cena akcií Komerční banky vzrostla o 0,34 procenta na 3550 korun.

Ze zbylých velkých emisí se nedařilo ČEZ, který odepsal 1,17 procenta na 759 korun, Telefónica ČR naopak procento získala.

Developer Orco zlevnil o 2,27 procenta na 86 korun a síť autobazarů AAA Auto o necelá dvě procenta na 17,60 Kč.

Naopak se ziskem 3,17 procenta na 97,50 Kč dnes zakončily seanci cenné papíry sázkové společnosti Fortuna, která oznámila dlouho očekávané získání licence na online sázení v Polsku. Tuto službu nabídne firma svým klientům již ve středu.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za více než 1,321 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za necelých 474 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK