Americké akcie zahájily poklesem, trh se bojí řeckého bankrotu

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. ledna (ČTK) - Americké akcie začaly dnešní obchodování mírným poklesem. Investoři mají obavy z dluhové krize v eurozóně a po pondělním kroku ministrů financí eurozóny se bojí nezdaru jednání Řecka se soukromými věřiteli.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index snížil o 0,3 procenta na zhruba 12.670 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl stejným tempem na 1312 bodů a index technologického trhu Nasdaq oslabil o necelý bod na 2784 bodů.

Řecko už sedmý měsíc jedná bez výsledku se zástupci soukromých finančních institucí a rozhovory musí ukončit co nejdříve, aby do března mohlo sjednat s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem druhý úvěrový balík v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč). Ministři financí zemí eura v pondělí odmítli poslední nabídku soukromých věřitelů a vyzvali je, aby se spokojili u nových řeckých dluhopisů s nižšími úrokovými sazbami. Věřitelé přitom dali o víkendu najevo, že dál za tuto nabídku už jít nemohou.

Obavy z neřízeného bankrotu Řecka dolehly dnes na evropské akcie. Jejich hlavní index klesl o 0,4 procenta a akcie na aténské burze se propadly o zhruba pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK