Jihokorejská automobilka Hyundai loni dosáhla rekordního zisku

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 26. ledna (ČTK) - Čistý zisk největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor v loňském roce stoupl o více než třetinu na rekordních 8,1 bilionu wonů (téměř 140 miliard Kč) díky růstu poptávky na domácím trhu i v zahraničí. Oznámila to dnes podle agentury AP firma, která působí rovněž v České republice.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se čistý zisk meziročně zvýšil o 38 procent na dvě miliardy wonů. Zaostal však za očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 2,26 bilionu wonů. Automobilka uvedla, že v letošním roce hodlá zvýšit prodej téměř o šest procent na 4,29 milionu vozů.

Hyundai tvoří společně se sesterskou firmou Kia pátého největšího výrobce automobilů na světě. Automobilky Hyundai a Kia byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. Firmy však v posledních letech zapracovaly na svých problémech s designem i kvalitou, a začaly tak dosahovat vynikajících výsledků v prodeji.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK