Japonská vláda podle zdrojů převezme provozovatele Fukušimy

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. ledna (ČTK) - Japonská společnost Tokyo Electric Power (TEPCO), která provozuje jadernou elektrárnu ve Fukušimě, už přestala klást odpor vůči snaze vlády napumpovat do podniku asi jeden bilionů jenů (zhruba 251 miliard Kč; 12,8 miliardy USD). Podle japonských médií se tak otevírá cesta k úplnému zestátnění podniku. V celosvětovém srovnání půjde o jednu z největších státních intervencí mimo bankovní sektor.

TEPCO zásobuje elektřinou skoro 45 milionů lidí, což je více než třetina japonské populace. Elektrárnu ve Fukušimě loni v březnu zničilo mohutné zemětřesení a následná přílivová vlna. Jaderná katastrofa, kterou havárie způsobila, byla nejhorší od havárie jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu v dubnu 1986. Japonci proto zvažují, jak by u nich měla jaderná energetika v budoucnu vypadat.

Provozovatel japonské elektrárny se od loňské havárie potýká s vážnými problémy. Bude muset vyčistit zamořenou oblast, jaderné zařízení odstavit, začít jednat s pojišťovnami a odškodnit obyvatele, kteří v souvislosti s havárií utrpěli zdravotní či majetkovou újmu. Celkové náklady se vyšplhají na 100 miliard dolarů (asi dva biliony Kč) nebo ještě výše.

Management společnosti TEPCO se finanční pomoci od státu dlouho bránil. Obával se totiž, že nad firmou ztratí kontrolu. K tomu ale dosavadní vývoj tak jako tak směřuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK