Britský premiér podpořil myšlenku volného obchodu mezi EU a USA

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 26. ledna (ČTK) - Britský premiér David Cameron podpořil myšlenku, aby mezi Evropskou unií a Spojenými státy vznikla zóna volného obchodu. Na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu premiér řekl, že z transatlantické dohody by mohl mít přínos celý globální obchod. Návrh vytvořit mezi oběma mocnostmi zónu volného obchodu už ve své zahajovací řeči ve středu v Davosu nastínila německá kancléřka Angela Merkelová.

Návrh odstranit bariéry v obchodní výměně mezi EU a USA přichází v době, kdy světoví lídři už otevřeně přiznávají, že letitá jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci katarského kola jsou mrtvá. Jednání začala v roce 2001 a podle původních plánů měla být už dávno skončena. To se kvůli různým důvodům nepodařilo.

"Rád bych, abychom smlouvy o volném obchodě s Indií, Kanadou a Singapurem uzavřeli do konce letošního roku," poznamenal Cameron. Globální lídři ale v Davosu opakovali svou tradiční mantru, že katarské kolo je tím nejlepším způsobem, jak světový obchod podpořit.

"Loni světoví lídři právě na tomto fóru volali po široké podpoře, aby se katarské kolo dokončilo ještě v roce 2011," připomněl Cameron. "Říkali jsme tehdy, že je to rok, kdy se buď rozhodne, nebo ten plán celý padá. A tak to také je. Musíme být upřímní, prostě to nešlo," dodal.

Britský premiér se zmínil o bilaterálních obchodních dohodách, na kterých teď EU pracuje s Indií, Kanadou a Singapurem. Cameron se domnívá, že pokud by se tyto dohody podařilo uzavřít, hrubý domácí produkt EU by se mohl díky tomu zvýšit zhruba o 90 miliard eur (asi 2,3 bilionu Kč). "Podívejme se ale také na dohodu mezi EU a USA, kde by smlouva mohla mít větší dopady, než by měly všechny ty ostatní smlouvy dohromady," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK