Írán devalvoval měnu o osm procent, chce potlačit černý trh

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teherán 26. ledna (ČTK) - Írán dnes reagoval na propad stínového kurzu domácí měny její oficiální devalvací o osm procent. Teherán také dal najevo, že chce prosadit jednotný kurz a potlačit černý trh, kde íránská měna v obavách ze sankcí USA a Evropské unie proti Íránu v poslední době prudce klesá. Propad měny zvyšuje v Íránu inflaci a destabilizuje jeho ekonomiku.

Centrální banka oznámila, že od soboty bude pro všechny banky a bankovní transakce platit oficiální kurz 12.260 ríjálů za dolar. Pro dnešek oficiální kurz banka stanovila na 11.296 ríjálů.

Nový kurz ríjálu je však stále hluboko pod úrovní, za níž se prodávají dolary v pouličních směnárnách a u překupníků, kde se v poslední době pohybuje nad 20.000 ríjály. Poptávka po devizách v zemi prudce roste, protože obavy ze sankcí nutí Iránce převádět své úspory na tvrdou měnu. Podle oficiální tiskové agentury IRNA se po zprávě o devalvaci kurz na volném trhu snížil do rozpětí 17-19.000 ríjálů.

Teherán již prohlásil nelicencované obchodování s měnou za trestný čina a prezident Mahmúd Ahmadínežád ve středu řekl, že propad měny je důsledkem aktivity spekulantů a některých chybných rozhodnutí centrální banky a některých vládních úřadů. V reakci na pondělní vyhlášení evropského embarga na dovoz íránské ropy Ahmadínežád řekl, že Írán to nijak nezasáhne a ztratí na tom EU.

Ahmadínežád ostře změnil postoj v otázce bankovních úroků a umožnil bankám, aby zvýšily výnosnost vkladových účtů až na 21 procent, aby udržely vkladatele. Šéf centrální banky uvedl, že dolar bude při novém kurzu volně dostupný. O den dříve ale naznačil, že devizy dostanou jen ti, kdo dokážou, že je potřebují k cestování nebo na dovoz zboží.

Propad kurzu měny zvyšuje v Íránu inflaci, jejíž míra vzrostla za poslední rok a půl z jednociferné úrovně na zhruba 20 procent. Írán je silně závislý na dovozu spotřebního zboží a meziproduktů, jejichž ceny kvůli poklesu ríjálu výrazně rostou.

Evropská unie uvalila embargo na dovoz ropy z Íránu v pondělí, aby Teherán přiměla přistoupit na jednání o jeho jaderném programu. Připojila se tak k sankcím, které už na Írán uvalily Spojené státy a OSN, totéž se chystá učinit Austrálie. Ahmadínežád tvrdí, že sankce nebudu mít na život v zemi a její ekonomiku žádný účinek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK