Ceny ropy díky Fedu a poklesu dolaru výrazně stouply

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy stouply dnes odpoledne o téměř dva dolary na barel. Reagovaly tím na pokles kurzu dolaru po prohlášení americké centrální banky (Fed) o delším zachování nulových úrokových sazeb. Vzestup ale omezovaly nepříznivé zprávy z americké ekonomiky.

Cena severomořské ropy Brent stoupla kolem 16. hodiny SEČ o 1,80 dolaru na 111,60 dolaru za barel a smazala dva dny ztrát. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu posílila o jeden a tři čtvrtě dolaru na zhruba 101,15 dolaru.

Americký Fed ve středu posunul předpokládané období prvního zvýšení prakticky nulových úrokových sazeb až na konec roku 2014 a jeho šéf Ben Bernanke nevyloučil další opatření na podporu ekonomiky. To dnes posílilo globální akcie i komodity. Oslabilo to naopak dolar, jehož pokles obvykle vede k růstu cen ropy a dalších surovin.

Prohlášení Fedu zmírnilo na trhu obavy z možného bankrotu Řecka. To dnes vede se soukromými věřiteli jednání, která by mohla vést k uzavření dohody o snížení dluhu, což je klíčová součást chystaného druhého balíku finanční pomoci od EU a Mezinárodního měnového fondu.

Růst na trhu ropy zpomalily zprávy z USA. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden vzrostl, zatímco prosincový prodej nových rodinných domů nečekaně klesl.

Trh má nadále podporu v napětí kolem Íránu. Ten v reakci na zpřísnění západních sankcí opakovaně varuje před uzavřením Hormuzského průlivu, který je branou do Perského zálivu a přepravuje se jím 40 procent světové ropy.

Evropský zákaz dovozu íránské ropy má vstoupit v platnost v červenci a někteří čekají, že to povede na trhu k poruchám. Jiní analytici však předpokládají, že letos se čeká silný přírůstek těžby v Libyi a Iráku a výpadek íránských dodávek může snadno pokrýt Saúdská Arábie. "Ropný trh bude v létě zásoben velmi dobře, možná ještě lépe než teď," řekl agentuře Reuters analytik konzultační firmy KBC Energy Economics Samuel Ciszuk.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 111,61 109,81 New York - Nymex WTI březen 101,12 99,40

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK