Americké akcie smíšené, nálada na trhu ale příznivá

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. ledna (ČTK) - Americké akcie začaly dnes růstem, a i když později přešly některé indexy do mírných ztrát, nálada na trhu zůstala příznivá. Investoři čerpají optimismus ze středečního oznámení centrální banky USA (Fed) o prodloužení období nulových úroků, silných zisků průmyslových výrobců a některých zpráv z ekonomiky.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o 0,2 procenta na zhruba 12.778 bodů; je tak blízko loňského dubnového maxima 12.810 bodů a asi 11 procent pod rekordní úrovní 14.164 bodů z října 2007. Širší index Standard & Poor's 500 naopak ztrácel 0,3 procenta a ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index klesl o 0,2 procenta na 2815 bodů.

Fed ve středu po zasedání měnového výboru překvapivě sdělil, že první zvýšení sazeb pravděpodobně nelze čekat dříve než koncem roku 2014. Až dosud Fed sliboval, že nechá úroky nízko alespoň do poloviny roku 2013. To přispělo k růstu amerických akcií už minulý den.

Růst Dow Jonesu vedly akcie průmyslových firem Caterpillar a 3M, jejichž čtvrtletní výsledky překonaly odhady. Trh podpořily i údaje o silném růstu nových zakázek amerického průmyslu, což smazalo vliv zprávy o růstu počtu žadatelů o příspěvek v nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK