Papadimos a šéf IIF zahájili nová jednání o řeckém dluhu

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 26. ledna (ČTK) - Nové kolo jednání se soukromými věřiteli o seškrtání řeckého dluhu zahájil dnes večer s šéfem Institutu mezinárodních financí (IIF) Charlesem Dallarou řecký premiér Lukas Papadimos. Uvedla to agentura AP. Dohoda musí být uzavřena za necelý měsíc, jinak hrozí Řecku bankrot. Poté, co eurozóna po sedmi měsících vyjednávání obou stran odmítla poslední nabídku bank, se začalo mluvit o nutnosti zapojit do dohody o oddlužení i oficiální věřitele, zejména Evropskou centrální banku (ECB).

Dallara, který za soukromé investory vede jednání s Řeckem se vrátil do Atén třetí týden za sebou a doprovází jej poradce šéfa francouzské banky BNP Paribas Jean Lemierre. Řecko stále doufá, že se mu podaří dokončit jednání ještě tento týden. Formálně by svou nabídku na výměnu státních dluhopisů chtělo předložit bankám a dalším soukromým věřitelům do 13. února.

Řecko potřebuje dohodu o výměně dluhopisů se soukromými investory, aby mohlo získat druhý balík pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Cílem dohody je snížit do roku 2020 podíl dluhu na hrubém domácím produktu na 120 procent z nynějších asi 16 procent HDP, což znamená nutnost zrušit dluh zhruba 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč).

Hlavním problémem v jednáních je kupón čili úrokové sazby, kterou by měly mít nové obligace s delší lhůtou splatností, které investoři získají výměnou za současné. Investoři chtějí úroky vyšší než čtyři procenta, zatímco ministři financí eurozóny požadují, aby úrok nových obligací byl kolem 3,5 procenta.

Řecko musí 20. března splatit dluhopisy v sumě 14,5 miliardy eur a bez nového úvěrového balíku by muselo vyhlásit bankrot. Asi měsíc se odhaduje na to, než dohodu přijmou věřitelé plus na to, aby Atény sjednaly dohodu s EU a MMF.

Šéfka MMF Christine Lagardeová a evropský komisař pro ekonomiku Olli Rehn dali v posledních dnech najevo, že do dohody se zřejmě bude muset zapojit i oficiální sektor, jinak se asi řecký dluh nepodaří snížit na "udržitelnou" úroveň 120 procent. IIF prohlásil, že jeho nabídka, kterou v pondělí ministři eurozóny odmítli, byla pro ně maximem možného.

V souvislosti s jednáním se zvyšují tlaky na to, aby k odpuštění řeckých dluhů významně přispěla i ECB, která od května 2010 nakoupila na trhu řecké státní dluhopisy za zhruba 40 miliard eur. Podle zdrojů agentury Reuters zůstává ECB v názoru na tuto věc rozdělená a žádný postoj zatím nezaujala. Podle zdrojů ECB zaplatila na trhu za řecké dluhopisy v nominální hodnotě 50 miliard eur o 12 miliard eur méně a ke sjednání dohody by údajně stačilo, kdyby obětovala svůj zisk a dostala nové dluhopisy o celkovém nominálu 38 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK