Spotřebitelské výdaje v USA loni stouply nejvíce od roku 2007

30.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. ledna (ČTK) - Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech se loni zvýšily o 4,7 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 2007. V samotném prosinci se však jejich růst zastavil, ačkoli osobní příjmy stouply o půl procenta, tedy nejvýrazněji za devět měsíců. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu.

Prosincové stagnaci výdajů předcházel slabý růst o 0,1 procenta v listopadu i říjnu. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že tento růst bude pokračovat také v prosinci. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě Spojených států podílí více než dvěma třetinami.

"Navzdory solidnímu (prosincovému) nárůstu příjmů to vypadá, že spotřebitelé v USA znovu našli smysl pro šetrnost," uvedl analytik Millan Mulraine ze společnosti TD Securities. Míra úspor v prosinci stoupla na čtyři procenta z listopadových 3,5 procenta. V celém loňském roce naopak klesla na 4,4 procenta z 5,3 procenta v roce 2010, napsala agentura AP.

Za prosincovým nárůstem příjmů podle ekonomů stála především silná tvorba nových pracovních příležitostí. Míra nezaměstnanosti v USA v prosinci klesla na téměř tříleté minimum 8,5 procenta. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 200.000 nových pracovních míst.

Ministerstvo již minulý pátek oznámilo, že hrubý domácí produkt USA se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 2,8 procenta po růstu o 1,8 procenta v předchozích třech měsících. Zaznamenal tak tak nejrychlejší tempo růstu za poslední rok a půl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK