Francie snížila odhad růstu HDP na polovinu, tedy na 0,5 procenta

30.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. ledna (ČTK) - Francie snížila odhad růstu své ekonomiky na letošní rok na polovinu původního odhadu, tedy na 0,5 procenta. Předseda vlády François Fillon řekl, že státní rozpočet kvůli výpadku příjmů patrně přijde asi o pět miliard eur (více než 126 miliard Kč). Revizi výhledu si podle Fillona vyžádal horší výhled celé evropské ekonomiky.

"Snižujeme odhad růstu na 0,5 procenta z (dosavadního odhadu kolem) 1,0 procenta. Zohledňujeme tak hospodářské zpomalení, ačkoliv už teď v Evropě vidíme první známky oživení," poznamenal Fillon, jehož citovala agentura Reuters. "Růst by se měl do eurozóny, a především do Francie, vrátit ještě před koncem prvního pololetí," dodal.

Francouzi snížili odhad růstu hrubého domácího produktu už loni v listopadu. Do té doby očekávali, že letošní růst ekonomiky dosáhne zhruba dvou procent. Nynější revize přibližuje výhled růstu odhadu, který minulý týden zveřejnil Mezinárodní měnový fond. Ten očekává, že růst francouzské ekonomiky bude činit jen asi 0,2 procenta.

Fillon řekl, že kvůli výpadku v příjmech státního rozpočtu už nebude nutné sahat k žádným dalším úsporným opatřením. V zásadě tak zopakoval to, co vláda avizovala už před časem. Tehdy uvedla, že rozpočet na rok 2012 má určitý manévrovací prostor a bude fungovat i v případě, že růst ekonomiky zpomalí pouze na půl procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK