Objem úvěrů soukromému sektoru v Řecku dál klesá, vklady vzrostly

30.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 30. ledna (ČTK) - Objem úvěrů soukromému sektoru v Řecku v prosinci opět klesl, v ročním přepočtu o 3,2 procenta. Naopak objem vkladů v bankách se o 0,8 procenta zvýšil, oznámila dnes tamní centrální banka. Za pokračujícím poklesem objemu úvěrů jsou částečně dopady úsporných opatření, částečně pokračující recese řecké ekonomiky.

Záznamy ukazují, že tempo poklesu objemu úvěrů se zrychlilo v listopadu. Úvěry byly v minulosti hlavní hnací silou růstu řecké ekonomiky, než se ale ukázalo, že Řekové se neúměrně zadlužují. V současné době jsou podmínky pro poskytování úvěrů nesrovnatelně přísnější.

Objem bankovních úvěrů domácnostem a soukromým neziskovým institucím se v prosinci snížil o 3,9 procenta po listopadovém poklesu o 3,8 procenta. Objem úvěrů firmám se snížil o 1,8 procenta, zatímco listopadový pokles činil jedno procento.

Prosincový růst objemu vkladů v bankách je světlou výjimkou, neboť vklady předtím nepřetržitě celý rok klesaly. Za prosinec objem vkladů činil 174,23 miliardy eur (zhruba 4,4 bilionu Kč), o měsíc dříve to bylo 172,89 miliardy eur. Vklady se tenčí z velké části proto, že z Řecka v obavách z dopadů dluhové krize odchází kapitál.

Hrubý domácí produkt Řecka loni podle odhadů zaznamenal pokles o více než 5,5 procenta. Tamní ekonomika, která se na objemu HDP celé eurozóny podílí jen asi z 2,5 procenta, klesá už několik let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK