Shell má nižší zisk, očekává ale razantní nárůst těžby

02.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam/Londýn 2. února (ČTK) - Britsko-nizozemský ropný gigant Royal Dutch Shell hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku s čistým ziskem 6,46 miliardy dolarů (asi 123,1 miliardy Kč), což je meziroční pokles o 4,3 procenta. Za horším výsledkem jsou hlavně potíže v rafinerské části, v nadcházejícím období už ale firma počítá s razantním nárůstem těžby ropy i plynu.

Šéf podniku Peter Voser řekl, že má Shell rozpracováno několik velkých projektů, které se chystá spustit a které se vyvíjejí velmi slibně. Podnik by měl být díky nim schopen zvýšit produkci ropy a plynu asi o 25 procent, o 50 procent se má zvýšit cash flow, tedy objem volné hotovosti.

Pokud by se nebraly v úvahu jednorázové účetní položky, zisk firmy by se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 18 procent na 4,85 miliardy dolarů. To je o trochu méně, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem 5,17 miliardy dolarů

"Produkce ropy a plynu by se měla v období 2017 až 2018 dostat na zhruba čtyři miliony barelů ropného ekvivalentu denně (boepd). To je z úrovně 3,2 milionu boepd za rok 2011 nárůst asi o 25 procent," sdělil podnik. Shell je největší těžební skupinou v Evropě.

Shell ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku pocítil příznivé dopady vyšších cen ropy, díky čemuž zvýšil zisk z těžby a příbuzných činností zhruba o 29 procent na 6,57 miliardy dolarů (asi 125,4 miliardy Kč). A to navzdory tomu, že objem těžby klesl. Naopak rafinerská část a související činnosti zaznamenaly ztrátu 244 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy Kč), zatímco o rok dříve měla zisk 411 milionů USD.

Čistý zisk za celý loňský rok dosáhl 24,69 miliardy dolarů (asi 471,3 miliardy Kč), což je proti předchozímu roku nárůst o 37 procent. Voser řekl, že je s výsledky firmy spokojen. Shell v letošním roce zvýší výplatu dividendy o jeden cent na 43 centů čtvrtletně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK