EPS: Ministerstvo financí neprověřilo kompletní audit ČEZ

02.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Ministerstvo financí neprověřilo veškerý obsah interního auditu společnosti ČEZ, který měl zkontrolovat zakázky od ČEZ pro strojírenskou firmu Škoda Power. Upozornil na to dnes Ekologický právní servis (EPS). Audit podle dřívějšího vyjádření ČEZ nenašel neetické či korupční jednání mezi energetickou firmou a plzeňskou Škodou.

Celý audit nebyl zveřejněn, ČEZ dal k dispozici jen souhrnnou prezentaci a tiskovou zprávu. Jejím závěrem bylo, že významný nárůst zakázek za desítky miliard korun pro Škodu Power po roce 2004, kdy ČEZ řídil bývalý manažer Škody Martin Roman, souvisel s celkovým růstem investičních výdajů ČEZ v souladu s tehdejší firemní strategií.

EPS podal na ministerstvo financí žádost o informace, zda má celý audit k dispozici a zda jej přezkoumává. Z odpovědi ministerstva vyplývá, že se spokojilo s prezentací uveřejněnou na webových stránkách ČEZ. EPS zároveň v této souvislosti zveřejnil dopis ministerstva, kde je uvedeno, že resort žádnými dalšími údaji o auditu nad rámec zveřejněných informací nedisponuje.

"Pro mne platí výsledek vnitřního auditu v ČEZ, nemám důvod ho zpochybňovat," sdělil ministr financí Miroslav Kalousek dnešním Hospodářským novinám.

"Vláda se zřejmě neobtěžovala si od firmy ČEZ audit vyžádat a jakkoliv jej přezkoumat. Přesto teď ministr Kalousek i premiér Nečas podle svých slov auditu věří. Nezbývá, než si položit otázku - čemu že to vlastně věří?," uvedl právník EPS Martin Fadrný Vyjádření ministerstva a energetické firmy ČTK zjišťuje.

Podle Fadrného měl audit ČEZ řadu nedostatků. "Auditu mimo jiné vytýkáme, že nesrovnává výsledné ceny podezřelých projektů se zahraničím, neřeší dceřiné firmy ČEZ a neřeší ani vztah ČEZ a dalších firem holdingu Appian. Skutečný audit by se také tázal na obchodní partnery ČEZ s anonymními vlastníky a dotazoval by se konkurentů Škody Energy na to, zda byly konkrétní tendry v pořádku," uvedl.

Audit prověřoval okolnosti jednotlivých zakázek a dospěl k závěru, že se výběr dodavatelů konal bez významných odchylek od řídící dokumentace a zákonem stanovaných postupů. "Jde o standardní obchodní vztahy, s parametry obdobnými jako v případech jiných dodavatelů ČEZ," uvedl dříve mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Okolnostmi, za nichž v letech 2002 a 2003 přešla Škoda Holding do rukou investorů skrytých za skupinou Appian, se od října zabývá speciální tým protikorupčního útvaru policie. Z dokumentů zveřejněných deníkem Mladá fronta Dnes (MfD) vyplývá, že v některých firmách, přes které tekly peníze na nákup Škody, figurovali i tehdejší manažeři Škody v čele s Romanem.

Roman loni v září v čele ČEZ po sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti. Ve funkcích generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ Romana nahradil Daniel Beneš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK