Akcie v USA vesměs mírně rostou, trh čeká na údaje o trhu práce

02.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. února (ČTK) - Americké akcie začaly dnes mírným růstem, i když nejsledovanější index Wall Street v polovině dne nepatrně ztrácel. Trh podpořily údaje o poklesu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, brzdí jej ale vyčkávání spojené s páteční zprávou o lednovém vývoji celého trhu práce.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index ztrácel necelých 0,1 procenta a byl kolem 12.707 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 naopak stoupl o 0,1 procenta na 1325 bodů a index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,4 procenta na 2860 bodů.

Trh povzbudily před páteční zprávou údaje, podle nichž počet týdenních žadatelů o podporu v nezaměstnanosti klesl více, než se čekalo. Ekonomové odhadují, že páteční údaje ukážou nárůst počtu pracovních míst v ekonomice o 150.000, což bude sice méně než v předešlém měsíci, stále ale slušný výsledek.

Optimismus investorů ale brzdí nové známky ztráty růstové dynamiky. Ta se dnes projevila slabším růstem lednových spotřebních výdajů u jednotlivých maloobchodních sítí. "Úroveň maloobchodních výdajů naznačuje, že spotřebitelé jsou ohledně utrácení peněz opatrnější. To by mohlo předznamenat pauzu u tohoto zdroje ekonomického oživení," řekl agentuře Reuters Bruce McCain z clevelandské Key Private Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK