Ceny ropy rostou, posílily je údaje z USA a íránský ajatolláh

03.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne stouply a severomořská ropa Brent se dostala nad 113 dolarů za barel. Trh podpořily výhrůžky íránského ajatolláha a nečekaně příznivé údaje z amerického trhu práce.

Cena Brentu v 15:40 SEČ stoupla o zhruba 1,60 dolaru na 113,70 dolaru za barel a získávala čtvrtý den po sobě. Americká ropa WTI po pěti dnech poklesu oživila o více než 60 centů na rovných 97 dolarů.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v lednu klesla na 8,3 procenta, nové minimum za téměř tři roky. Ekonomika vytvořila minulý měsíc 243.000 nových pracovních míst, což bylo nejvíce za devět měsíců a mnohem více, než se čekalo.

"Zpráva o pracovních místech byla mnohem lepší, než se čekalo, a dodala trhu příjemnou vzpruhu, Otázka ale je, zda to skutečně odráží celou ekonomiku," řekl k údajům agentuře Reuters analytik firmy Tradition Energy Gene McGilllian. Poukázal přitom na velmi slabý trh americké WTI, jejíž zásoby prudce rostou a americká poptávka je slabá.

Trh se také zaměřuje na eskalující válku slov mezi Íránem a západními mocnostmi kvůli íránskému jadernému programu. Ajatolláh Alí Chameneí dnes varoval, že Írán odpoví na ropné sankce západních zemí a také na jakoukoliv hrozbu útoku. "Jako odpověď na výhrůžky ropným embargem a válkou máme své vlastní hrozby, které použijeme v pravý čas," prohlásil íránský vůdce v projevu k výročí revoluce z roku 1979 v reakci na protiíránské sankce USA a Evropské unie.

Vyhlídky na problémy na Středním východě podporují mnohem více ropu Brent. Opět se tak zvyšuje cenový rozdíl mezi Brentem a WTI, který loni přesahoval 20 dolarů a dnes se přiblížil 17 dolarům na barel.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 113,70 112,07 New York - Nymex WTI březen 97,00 96,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK