Koruna lehce oslabila vůči euru a více k dolaru

06.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Česká měna dopoledne lehce ztratila vůči evropské měně a více k americké. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna kolem 10:30 slabší k euru o sedm haléřů na 25,04 Kč/EUR a k dolaru klesla o 17 haléřů na 19,21 Kč/USD.

Český statistický úřad zveřejnil data z tuzemského průmyslu. Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 6,9 procenta a v prosinci 2011 byla meziročně reálně vyšší o dvě procenta. Podle Tomáše Vlka z Patria Finance znamená dvouprocentní růst mírné překonání konsensuálního odhadu, impulzem k dalšímu posílení koruny by však podle něj být neměl.

Poznamenal, že v regionu je vidět mírně posilující polský zlotý, zatímco maďarský forint se nachází poblíž úrovně z konce minulého týdne.

Euro vůči dolaru kleslo na 1,3036 USD/EUR. Kurz zamířil dolů po pátečních datech z amerického trhu práce. "Čísla byla dobrá a podpořila spekulace, že by Fed (americká centrální banka) už dál nemusel stimulovat ekonomiku," dodal.

V úvodu týdne se pozornost finančních trhů znovu soustředí na Řecko. "Jednak proto, že dohoda o odpisu dluhu se opět protáhla a také kvůli požadovanému závazku řeckých politických stran, že budou dál konsolidovat rozpočet," míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK