Americké akcie kvůli Řecku mírně klesly, euro oslabilo

06.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. února (ČTK) - Americké akcie první den v novém týdnu mírně klesly. Trh táhly dolů obavy z dalšího vývoje kolem dluhové krize v eurozóně a údaje o hospodaření firem, které zastínily optimismus z dalšího vývoje ekonomiky.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 17,10 bodu, tedy 0,13 procenta, na 12.845,13 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,57 bodu, neboli 0,04 procenta, na 1344,33 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 3,67 bodu, čili 0,13 procenta, na 2902,99 bodu.

Index S&P stoupl od počátku letošního roku o sedm procent díky vlně příznivých statistických zpráv, které na konci minulého týdne završila zpráva o vývoji nezaměstnanosti. Index je nyní na nejvyšších hodnotách od července. Obavy o vývoj v Evropě a některé výsledky hospodaření firem však způsobily, že někteří investoři se raději rozhodli držet stranou.

V Řecku se rozhoduje o přijetí druhého záchranného úvěru. Politici se zatím nedohodli, zda přijmou podmínky stanovené Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem pro získání druhého záchranného úvěru. Původně se měli dohodnout dnes, termín však byl opět prodloužen. Řecko potřebuje dokončit dohodu o úvěru co nejdříve, protože v březnu musí splatit velkou část dluhu a pokud nebude mít peníze z úvěru, bude muset vyhlásit bankrot.

Akcie výrobce hraček Hasbro po zprávě o čtvrtletním zisku stouply o 2,2 procenta. Klesala však hodnota akcií polovodičových společností kvůli firmě Micron Technology. První obchodní den po zprávě o smrti generálního ředitele ztratily akcie Micronu 2,4 procenta. Index polovodičových firem PHLX oslabil o 1,4 procenta.

Euro dnes oslabilo kvůli nervozitě kolem druhého záchranného balíku pro Řecko. Investoři se obávají, že bankrot Řecka by měl dominový efekt na další zadlužené země eurozóny. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3128 USD, když během dne se propadlo až na 1,3026 USD. K jenu kleslo o 0,1 procenta na 100,54 JPY. Dolar vůči jenu zůstal téměř beze změny na 76,58 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK