Přebytek zahraničního obchodu loni vzrostl na 191,4 miliardy Kč

07.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Zahraniční obchod České republiky skončil v loňském roce přebytkem 191,4 miliardy korun, což je meziročně o 70,2 miliardy korun lepší výsledek. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem 10,5 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 10,4 miliardy korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

V loňském roce ve srovnání s předloňským vzrostl vývoz o 13,2 procenta a dovoz o 10,9 procenta. Obrat zahraničního obchodu stoupl o 596,5 miliardy korun na 5,5408 bilionu Kč. "Ke zlepšení bilance došlo hlavně u strojů a dopravních prostředků, kde ve srovnání s lednem až prosincem 2010 vzrostl přebytek o 105,3 miliardy Kč. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 38,2 miliardy Kč a chemickými výrobky o 18,8 miliardy Kč," uvedl ČSÚ.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie loni skončil přebytkem 670,4 miliardy Kč, který byl meziročně o 71,9 miliardy Kč vyšší. Se státy mimo EU se schodek prohloubil o 1,7 miliardy Kč na 478,9 miliardy Kč. Přebytek se zvýšil v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem. Přechodem ze schodku do přebytku se zlepšila obchodní bilance s USA a deficit klesl v obchodě s Ruskem. Schodek se naopak prohloubil v obchodě s Čínou a Ázerbájdžánem.

Přebytek prosincového zahraničního obchodu byl nejvyšší prosincový od roku 2009, dokdy byl poslední měsíc roku vždy ve schodku, upozornil ČSÚ.

V prosinci se meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 10,1 procenta a dovoz o 5,1 procenta. "Předstih růstu vývozu před dovozem trvá již čtvrtý měsíc. Vlivem oslabení koruny vůči oběma hlavním měnám rostl zahraniční obchod pomaleji při přepočtu na eura a dolary než obchod vyjádřený v českých korunách," dodali statistici.

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se prosincový vývoz proti listopadovému po sezónním očištění zvýšil o 2,9 procenta a dovoz o dvě procenta. Trend vývoje podle ČSÚ ukazuje na růst vývozu o dvě procenta a dovozu o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK