Energetická koncepce bude vypracována do 30. června

07.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lány (Kladensko) 7. února (ČTK) - Státní energetická koncepce by měla být vypracována do 30. června. Po jednání s prezidentem Václavem Klausem to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Vláda měla původně koncepci posoudit do konce loňského roku. Schválení nové koncepce se oddaluje již několik let a různé skupiny se v ní snaží prosadit své zájmy.

"Shodli jsme se na tom, že by nemělo být pro Česko nějakou mantrou...kolik má být obnovitelných zdrojů, kolik má ušetřit Evropská unie z energetické účinnosti," řekl o jednání s prezidentem Kuba. Shodli se na tom, že ministr obchodu má prosazovat především reálné věci, které nemají neúnosné dopady na veřejné rozpočty.

Státní energetické koncepce má stanovit vývoj tuzemské energetiky na příštích zhruba 50 let. Podle informací z konce loňského roku byla zúžena na dvě varianty. Obě kladou důraz na využití jaderné energie, u jedné je větší využití obnovitelných zdrojů. Koncepce počítají s postupným omezením uhlí v tuzemském energetickém mixu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které má přípravu koncepce v gesci, několikrát zdůraznilo, že šlo dosud o pracovní verze a konečná podoba materiálu zřejmě ještě dozná několik změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK