Cena ropy Brent kvůli Íránu a zimě v Evropě na půlročním maximu

07.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. února (ČTK) - Severomořská ropa Brent dnes kvůli obavám z vývoje kolem Íránu a mrazům v Evropě dál rostla a její cena se dostala na šestiměsíční maximum nad 117 dolarů za barel. Přirážka Brentu k oslabující americké ropě WTI překročila 20 dolarů a je nejvyšší za čtyři měsíce.

Cena Brentu odpoledne vystoupila až o více než dolar na 117,10 dolaru za barel, nejvýše od počátku srpna. V 16:50 SEČ se její růst zmírnil na zhruba čtvrt dolaru a cena se pohybovala kolem 116,15 dolaru. Americká ropa WTI naproti tomu zlevnila o 20 centů na zhruba 96,70 dolaru za barel.

Spojené státy v pondělí zpřísnily sankce vůči íránské vládě a centrální bance. Íránský parlament dnes potvrdil, že je připraven uvalit na některé evropské země ropné embargo, a předběhnout tak Evropskou unii, která chce zastavit dovoz íránské ropy od července. Spor mezi Teheránem a Západem kvůli íránskému jadernému programu eskaluje a ropný trh se obává jeho dopadu na dodávky ropy z oblasti.

Obavy z vývoje na Středním východě posilují ale ze dvou hlavních druhů ropy zatím jen Brent, jejíž cenu také podporují nynější mrazy a zvýšená spotřeba energie v Evropě. Americkou ropu nadále oslabují vysoké zásoby na americkém trhu a slabá tamní poptávka.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 116,15 116,03 New York - Nymex WTI březen 96,70 96,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK