Čtvrtletní zisk automobilky Nissan stoupl díky silnému prodeji

08.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. února (ČTK) - Čtvrtletní čistý zisk druhé největší japonské automobilky Nissan Motor stoupl o více než tři procenta na 82,7 miliardy jenů (zhruba 20 miliard Kč) díky silnému prodeji po celém světe. Oznámila to dnes firma. Potvrdila rovněž odhad celoročního zisku, který je lepší než výhledy hlavních domácích konkurentů Toyota Motor a Honda Motor.

Provozní zisk se ve třetím finančním čtvrtletí končícím v prosinci zvýšil téměř o čtyři procenta na 118,1 miliardy jenů. Mírně však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 122,6 miliardy jenů. Prodej se zvýšil téměř o pětinu na 1,2 milionu automobilů.

Společnost potvrdila, že v celém finančním roce počítá s čistým ziskem 290 miliard jenů. Největší japonská automobilka Toyota odhaduje svůj celoroční zisk na 200 miliard jenů a rival Honda, kterému v Japonsku patří třetí příčka, na 215 miliard jenů.

Nissan byl stejně jako Toyota a Honda zasažen negativními důsledky zemětřesení v Japonsku a záplav v Thajsku, zotavuje se z nich ale rychleji než tito konkurenti. Automobilka navíc těží z popularity svých nových modelů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK