Nečas vyloučil, že by ČR chtěla blokovat přetoky proudu z Německa

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. února (zpravodaj ČTK) - Premiér Petr Nečas dnes v Berlíně vyloučil, že by Česká republika zamýšlela vybudovat na hranicích transformátory, které by blokovaly přetoky elektřiny ze sousedního Německa. Česká přenosová soustava je jimi zatížena především při vysokém výkonu větrných elektráren na severu Německa a české síti kvůli tomu podle Nečase hrozí takzvaný black-out, tedy totální výpadek.

"My jsme se vědomě rozhodli jít cestou posílení našich přenosových sítí. Chceme, aby v Evropě byl vytvořen jednotný energetický trh. Navíc bychom to viděli jako opatření, které je velmi krátkozraké," řekl Nečas českým novinářům k tomu, proč česká vláda neuvažuje o blokování přetoků proudu z Německa. O této možnosti před měsícem mluvil generální ředitel provozovatele soustavy ČEPS Vladimír Tošovský a takové transformátory už chystá Polsko.

Česko se podle premiéra chystá v příštích letech investovat do posílení přenosové sítě dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard Kč). "Současně ale očekáváme, že Německo bude řešit problém slabé přenosové kapacity mezi severem Německa a jihem Německa primárně na svém území, a nebude se tak dít na úkor české přenosové soustavy," upozornil.

Premiér rovněž očekává, že v rámci budování jednotného energetického trhu v Evropské unii budou vypracovány principy poplatkové politiky při přeshraničním vedením elektrické energie. Bývalý šéf českého energetického koncernu ČEZ Martin Roman loni řekl, že Německo by Česku za přenos jeho elektřiny přes české území mělo platit až sedm miliard korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK