Pražská burza oslabila, PX klesl opět pod 1000 bodů

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Pražský akciový trh v závěru týdne razantně oslabil, hlavní index PX přišel o 3,41 procenta a po týdnu se vrátil zpět pod 1000 bodů na 990,8 bodu. Burzu táhli dolů zejména bankovní zástupci a také energetika, nedařilo se ale ani většině ostatních titulů, vyplývá z výsledků burzy.

V červených číslech jsou i další akciové trhy. "Evropské akciové indexy dnes navázaly na pokles asijských trhů. Akcie sráží obavy z Řecka i noční makroekonomická data z Číny, když nečekaný pokles lednového dovozu naznačil zpomalení ekonomiky nejlidnatější země světa," uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky.

V souladu s vývojem v Evropě byly dnes největším poraženým na pražské burze akcie rakouské Erste Bank, které propadly o téměř sedm procent na 465,80 Kč. Akcie Komerční banky ztratily téměř tři procenta na 3606 korun a pojišťovací skupina VIG přišla o 4,57 procenta na 836 korun.

"Trh vydal první varovný signál o překoupenosti již ve čtvrtek, když v zásadě vůbec nebral v potaz zprávu o uzavření dohody mezi Řeckem a zahraničními věřiteli. K té se ale dnes kupí další a další pochybnosti, počínaje nespokojeností Německa ohledně dostatečnosti řeckých kroků po drolení řecké politické scény před nedělním hlasováním, které má přijetí dohody řeckou stranou potvrdit. Dnešní den tak se tak část investorů rozhodla před nadcházejícím víkendem pro jistotu vybrat své zisky a prakticky od otevření tak byly obě banky pod prodejním tlakem," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Úplně stejná situace byla podle něj v západoevropském regionu, kde propadu velely především francouzské banky.

Nedařilo se také cyklickým akciím NWR nebo Orca. Akcie těžební NWR přišly o 5,16 procenta na 152,50 Kč a akcie developera Orco utržily ztrátu 6,5 procenta na 101 korun.

O jedno a čtvrt procenta na 805 korun oslabily akcie nejobchodovanější ČEZ.

V nepatrném zisku zakončily týden jen akcie Pegas Nonwovens a na čtvrtečních 168,50 Kč zůstaly navzdory čtvrtečním neuspokojivým výsledkům překvapivě akcie Unipetrolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK