Bertelsmann chystá expanzi, chce omezit závislost na Německu

12.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 12. února (ČTK) - Německá společnost Bertelsmann chystá velkou expanzi, která jí má pomoci diverzifikovat obchodní aktivity a omezit závislost na německém televizním trhu. Největší mediální koncern v Evropě se chce částečně věnovat i vzdělávání, a to nejen v evropských zemích a ve Spojených státech, ale i na mladých trzích.

Výkonný ředitel Bertelsmannu Thomas Rabe v rozhovoru s časopisem Der Spiegel řekl, že do pěti let bude firma ve více oblastech více mezinárodní než je teď. Rabe hovoří o expanzi například do Brazílie, Indie a Číny, což jsou země s nejrychlejším hospodářským růstem na světě.

Bertelsmann je ale v situaci, kdy už si nemůže dovolit žádné další zadlužení. To znamená, že pokud chce své plány na expanzi realizovat, bude muset přizvat finanční investory. "Bertelsmann nikdy nebyl nějak zvlášť kapitálově silný, to byla vždy překážka," řekl Rabe.

Bertelsmann provozuje síť televizních stanic RTL, vlastní ale například i vydavatelství Random House. Za loňský rok podnik vytvořil nižší zisk, hlavně kvůli nákladům na rozjezd nových obchodních aktivit, ale také kvůli útlumu v tiskařském průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK