Olympus se ve čtvrtletí propadl do ztráty

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. února (ČTK) - Japonská společnost Olympus Corp se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 756 milionů JPY (184,3 milionu Kč) po zisku 2,04 miliardy JPY ve stejném období předchozího roku. Ztrátu čeká firma i za celý fiskální rok do konce března, hlavně kvůli problémům v divizi fotoaparátů. Olympus se nyní snaží oživit po skandálu se zatajováním ztrát z investic.

Za celý fiskální rok firma čeká čistou ztrátu 32 miliard JPY. V loňském fiskálním roce firma hospodařila se ziskem 3,9 miliardy JPY. Olympus kromě fotoaparátů vyrábí i zdravotnické vybavení a má podíl 70 procent na globálním trhu diagnostických endoskopů.

Olympus v prosinci zrušil dosavadní celoroční výhled hospodaření, který počítal se ziskem 18 miliard JPY, a odmítl poskytnout další. Důvodem byla nejistota kolem dopadu skandálu na hospodaření.

Olympus čelí obvinění, že zhruba dvě desetiletí schovával ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (téměř 32,2 miliardy Kč) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford. Akcie Olympusu od vypuknutí skandálu ztratily zhruba polovinu své hodnoty, tržní kapitalizace společnosti nyní činí 4,5 miliardy USD.

Na trhu se spekuluje, že firma bude potřebovat investičního partnera. Mezi potenciálními zájemci jsou firmy Fujifilm Holdings, Sony, Panasonic a jihokorejský Samsung Electronics. Prezident Šujči Takajama však již dříve uvedl, že jakékoliv rozhodnutí o budoucnosti firmy a případném majetkovém spojení by mělo učinit až nové vedení. To má vzejít z dubnové valné hromady akcionářů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK