Počet cizinců v portugalských hotelech loni dosáhl nového rekordu

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 13. února (ČTK) - Počet zahraničních návštěvníků Portugalska, kteří přenocovali v tamních hotelech, se v loni zvýšil o devět procent na nový rekord 7,44 milionu. Překonal tak dosavadní maximum 7,12 milionu z roku 2008. Příjmy hotelů se dostaly na nejvyšší úroveň za tři roky, oznámil dnes portugalský statistický úřad.

Tržby portugalských hotelů vzrostly o šest procent na 1,91 miliardy eur (zhruba 48 miliard Kč). Skončily tak těsně pod rekordní úrovní 1,96 miliardy eur z roku 2008, kdy ve světě propukla hluboká ekonomická recese.

Celkový počet ubytovaných v portugalských ubytovacích zařízeních včetně domácích návštěvníků se loni zvýšil rovněž na nové maximum 14,1 milionu z předloňské úrovně 13,6 milionu lidí. Zákazníci zde strávili o šest procent více času, v průměru 2,8 noci.

Příznivý vývoj v cestovním ruchu poskytuje portugalské ekonomice podporu v době, kdy se hospodářství kvůli dluhové krizi propadlo do nejhorší recese od 70. let. Vláda musí v rámci úvěrové dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem uskutečňovat tvrdá úsporná opatření, která snižují kupní sílu lidí a nutí Portugalce trávit dovolenou doma. Celkové příjmy z turistiky se na výkonu portugalské ekonomiky podílejí asi deseti procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK