Lesy ČR podepsaly 79 pct smluv na lesní práce a těžbu

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 13. února (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) do dneška z mnohamiliardového tendru na těžbu a lesní práce podepsal s lesnickými firmami smlouvy na 92 ze 117 územních jednotek. K uzavření zbývají ještě dvě smlouvy, zbývajících 23 částí zakázky bylo zrušeno a bude na ně nový tendr. ČTK o tom dnes informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Původně LČR plánovaly, že všechny smlouvy podepíší do konce loňského roku. LČR patří polovina lesů v zemi.

U 23 jednotek, kde bude nová soutěž, podnik pro zajištění nezbytných lesních prací vybere dodavatele formou jednodušší soutěže, takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění. Nové tendry budou na jednotkách, na nichž vítězná společnost Less&Forest odmítla podepsat smlouvu.

Podle generálního ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory se za uplynulé dva týdny podařilo podepsat 40 smluv a proces uzavírání smluv z tendru 2012+ tak je téměř u konce. Uzavřené smlouvy podle podniku pokrývají téměř celé území ČR. "Práce v lesích se tak nezastavily, protože smluvní partneři zahajují činnost bezprostředně po podpisu smluv," uvedl Boublík.

Obří tendr podnik vyhlásil loni v dubnu. Předpokládal, že smlouvy začne uzavírat v listopadu. Smlouvy ale LČR začaly podepisovat až v období Vánoc, důvodem bylo mimo jiné zkoumání tendru Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, zda by výsledkem nemohl být vznik monopolního postavení někoho z účastníků tendru. Less & Forest podal nejlepší nabídky na 88 územních jednotkách, tedy na třech čtvrtinách. Firma ale ihned po oznámení o nejlepších podaných nabídkách uvedla, že nehodlá podepsat smlouvy na všech územních jednotkách.

Zpoždění tendru kritizují někteří dřevozpracovatelé, podle nich je kvůli tomu na trhu nedostatek dřeva, což má za následek jeho vysoké ceny. LČR kritiku odmítají, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni.

ry dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK