Podmínky dohody o řeckém soukromém dluhu mají být známy ve středu

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. února (ČTK) - Podmínky dohody o seškrtání dluhů Řecka u soukromých věřitelů by měly být oznámeny po středečním zasedání ministrů financí eurozóny. Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje informované o jednání obou stran. Soukromí investoři by měli v rámci dohody odepsat 70 procent svých pohledávek.

Dohoda se soukromými věřiteli je jednou z podmínek, které si Evropská unie a Mezinárodní měnový fond vytyčily pro poskytnutí druhého úvěrového programu předluženému Řecku v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč). Základní podmínku splnily Atény v neděli, kdy řecký parlament schválil požadovaná úsporná opatření. O schvalování druhého záchranného balíku pro Řecko by ministři eurozóny mohli rozhodovat už ve středu.

Zdroje uvedly, že Řecko se se soukromými věřiteli dohodlo, že nové dluhopisy, které dostanou investoři za staré, budou mít průměrnou úrokovou sazbu 3,5 procenta plus dodatečné navýšení podmíněné řeckým ekonomickým růstem. Věřitelé si tak budou moci polepšit, pokud se zlepší ekonomická situace země.

Řecko od května 2010 čerpalo mezinárodní finanční pomoc v sumě 110 miliard eur. Tato částka ale nestačila, a nyní by tak měly Atény dostat druhý balík. Nové peníze potřebuje Řecko už příští měsíc, protože 20. března má splatit dluhopisy v hodnotě 14,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK