Evropské akcie díky Řecku posílily, delší oživení se ale nečeká

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. února (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily dnes výrazným posílením, později se ale jejich oživení vyčerpalo. Investoři reagovali na to, že řecký parlament schválil vládní balík úsporných opatření, s jehož pomocí se předlužená země zřejmě vyhne neřízenému bankrotu. Obchodníci však vzhledem k nízkému objemu obchodu čekají, že vlna růstu brzy vyprchá.

Index FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 0,6 procenta na 1070,26 bodu, předtím vystoupil až nad 1074 bodů. V pátek evropský trh zaznamenal nejhlubší ztrátu za téměř dva měsíce, od minima z loňského září ale získává asi 25 procent.

Řecko si díky schválení úspor a reforem zřejmě zajistí od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu druhý záchranný úvěr v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), který má zabránit bankrotu. Nejvíce dnes díky tomu rostly akcie řeckých bank, které posílily o více než 12 procent a letos získávají už téměř 90 procent.

Investoři jsou ale stále opatrní, protože zelenou nové záchraně Řecka musí dát ještě ve středu ministři financí eurozóny. Důvěru trhu také podkopávají násilné protesty proti opatřením v aténských ulicích.

"Trh ráno samozřejmě díky Řecku vyskočil vzhůru, vládne ale určitá skepse," řekl agentuře Reuters Joe Rundle, který šéfuje obchodům v makléřské firmě ETX Capital. "Objemy obchodování jsou ale slabé a lidé chtějí využít oživení k prodejům," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK