ČEKIA: Vlastníků firem z daňových rájů loni přibylo o 3 procenta

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Zájem podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje loni proti roku 2010, který byl nejslabší za posledních pět let, výrazně vzrostl. Počet vlastníků českých firem z destinací považovaných za daňové ráje ke konci loňska meziročně vzrostl o skoro tři procenta na 11.752. Do daňového ráje loni přesídlilo 281 tuzemských společností, tedy o 14 procent více než o rok dřív. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes ČTK poskytla Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Z daňového ráje je nyní kontrolováno 3,28 procenta firem registrovaných v Česku, uvedla ČEKIA. "K nejatraktivnějším daňovým rájům u tuzemských podnikatelů i nadále patří Nizozemsko, Kypr a Lucembursko, nicméně jen Kypr posílil svoji pozici. Největší relativní přírůstek loni zaznamenaly Seychely, Kajmanské ostrovy a Belize," podotkla analytička agentury Petra Štěpánová.

Za posledních šest let, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje, počet společností kontrolovaných z daňového ráje stoupl o 60 procent, tedy o 4418. "Podnikatelům se z mnoha důvodů v Česku nelíbí, a proto raději odcházejí, přitom sídlo v daňovém ráji pro podnikání v tuzemsku nepředstavuje žádnou nevýhodu. Pro naši ekonomiku, obzvlášť v období nedostatečných příjmů do státní pokladny, se jedná o negativní zprávu," dodala Štěpánová. Pokračující stěhování tuzemských firem z Česka do daňových rájů by se podle ní mělo být varovným signálem pro politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK