Evropské akcie klesly kvůli kroku ratingové agentury Moody's

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. února (ČTK) - Evropské akcie zahájily dnešní obchodování poklesem poté, co ratingová agentura Moody's snížila řadě evropských zemí hodnocení úvěrové spolehlivosti či jeho výhled. Na trhu navíc přetrvává nejistota, zda schválení úsporných opatření skutečně zajistí Řecku další finanční pomoc potřebnou k odvrácení bankrotu.

Panevropský index FTSEurofirst 300 se krátce po zahájení obchodování snížil o 0,3 procenta na 1068,35 bodu. Výrazný pokles zaznamenaly například francouzské banky BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole, napsala agentura Reuters.

Moody's snížila rating šesti zemím Evropské unie včetně Itálie, Španělska a Slovenska. Francii, Británii a Rakousku navíc agentura zhoršila ratingový výhled na negativní, čímž je varovala před ztrátou jejich prestižního nejvyššího ratingu Aaa.

"To, že Moody's varovala Británii, není pro trh dobré," uvedla analytička Andrea Williamsová z investiční společnosti Royal London Asset Management. "Na pozadí stále stojí Řecko," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK