Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku výrazně stoupla

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 14. února (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku tento měsíc výrazně stoupla. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od loňského dubna. Vyplývá to z dnešních údajů německého výzkumného institutu ZEW.

Index ekonomické nálady v únoru stoupl na 5,4 bodu z minus 21,6 bodu v předchozím měsíci. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávali mírnější nárůst na minus 12 bodů.

"Z hlediska odborníků z finančních trhů existuje velká šance, že německá ekonomika ve druhé polovině roku 2012 zažije mírný vzestup," uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz. "Domácí poptávka bude nadále podporovat hospodářský růst, protože spotřebitelé se vzhledem k nízké míře nezaměstnanosti nemusí bát o svá pracovní místa. Důležitým úkolem nicméně zůstává vyřešení krize v eurozóně," dodal.

Německá vláda minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V posledním čtvrtletí loňského roku německý hrubý domácí produkt podle předběžných údajů statistického úřadu klesl o 0,25 procenta. V celém loňském roce však německá ekonomika stoupla o tři procenta.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK