Itálie, Španělsko a Řecko úspěšně prodaly nové státní dluhopisy

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MIlán/Madrid/Atény 14. února (ČTK) - Itálie, Španělsko a Řecko dnes úspěšně prodaly nové státní dluhopisy a pokladniční poukázky. Výnosy dluhopisů klesly a poptávka se proti předešlým aukcím zvýšila. Na trh dluhopisů zemí eurozóny ohrožených dluhovou krizí nadále příznivě působí rozsáhlá úvěrová podpora, kterou Evropská centrální banka na konci prosince poskytla bankovnímu sektoru v eurozóně, řekli analytici agentuře Reuters.

Itálie prodala dluhopisy se splatností za tři a pět let v celkové nominální hodnotě šest miliard eur (150,5 miliardy Kč). Průměrný výnos tříletých dluhopisů klesl na 3,41 procenta ze 4,83 procenta u stejných obligací prodaných před měsícem.

Dosažený výnos byl nejnižší od loňského března, tedy doby, než se Itálie v létě dostala do centra dluhové krize. Poptávka překročila nabídku v poměru 1,4:1 proti úrovni 1,2:1 z lednové aukce.

Výnos desetiletých italských dluhopisů na sekundárním trhu po aukci klesl na zhruba 5,60 procenta. Ráno přitom jejich výnos vzrostl na 5,65 procenta v reakci na to, že agentura Moody´s snížila v noci rating Itálie, Španělska a dalších zemí eurozóny.

Úspěšná aukce dluhopisů pomohla setřást dopad kroku Moody´s i na španělský trh. Španělská vláda prodala 12měsíční pokladniční poukázky v hodnotě 2,94 miliardy eur a jejich výnos klesl na 1,89 procenta ze 2,05 procenta na lednové aukci. U 18měsíčních poukázek za 2,5 miliardy eur se výnos snížil na 2,31 procenta z předchozích 2,39 procenta. Celková poptávka překročila nabídku více než dvojnásobně.

Řecká agentura pro správu dluhu prodala tříměsíční pokladniční poukázky v hodnotě 1,3 miliardy eur a poměr poptávky a nabídky dosáhl 2,7:1. Výnos poukázek se snížil na 4,61 procenta ze 4,64 procenta dosažených na aukci 17. ledna.

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK