Sametex Kraslice je v úpadku, požádal soud o insolvenční řízení

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kraslice (Sokolovsko) 14. února (ČTK) - Společnost Sametex Kraslice, výrobce oděvních sametů, technických textilií a plyšů, je po verdiktu Krajského soudu v Ústí nad Labem v úpadku. Skončila v něm poté, co sama firma požádala letos v lednu o insolvenční řízení kvůli platební neschopnosti, když dluží 108 věřitelům kolem 266,7 milionu korun. Věřitelé mohou pohledávky uplatnit do poloviny března a poté rozhodnou o dalším osudu firmy. Vyplývá to z informací zveřejněných v obchodním rejstříku.

Sametex byl v insolvenčním řízení už loni, když v únoru rovněž podalo návrh samo vedení společnosti spolu se žádostí o moratorium. To platilo do června a firma chtěla čas využít na to, aby se dohodla s věřiteli ještě před případným vyhlášením úpadku. Soud nakonec v červenci řízení zastavil, když Sametex návrh stáhl. Vedení firmy tehdy uvedlo, že bude do září 2012 schopné dluhy uhradit. Nyní žádost o insolvenční řízení zdůvodnilo mimo jiné tím, že se nepodařilo nalézt investora a nelze odložit splatnost závazku.

Z insolvenčního návrhu společnosti Sametex vyplývá, že v Evropě dlouhodobě klesá poptávka po sametu a výrobcích z něj. Důvodem k insolvenčnímu řízení je i značná předluženost firmy, protože její závazky přesahují hodnotu veškerého movitého i nemovitého majetku vyčíslenou asi na 231,6 milionu korun. Celkový obrat Sametexu za rok 2011 předběžně přesahoval 150 milionů korun. Závazky po splatnosti delší než 30 dnů dosáhly podle údajů v obchodním rejstříku kolem 186 milionů korun.

Společnost Sametex navrhovala opatření, jak čelit nepříznivému vývoji. Patřilo k nim zvýšení cen výrobků, zavedení programu snížení nákladů nebo zvýšení produkce přesunem části výroby ze závodu v Itálii, což mělo zvýšit výnosy z výroby. Globální vývoj však záměrům nepřál. Sametex se loni dohodl s většinou věřitelů na splátkových kalendářích a rozložil úhradu svých starších závazků na 12 měsíců. Splácet se společnosti nějaký čas dařilo, ale letos v lednu již nebyla schopna závazkům dostát.

Sametex vykázal v roce 2007 ztrátu více než 36,9 milionu korun a obrat kolem 341,7 milionu korun. V roce 2008 se jeho ztráta prohloubila na 90,9 milionu korun při obratu 291,6 milionu korun. V roce 2009 skončilo hospodaření firmy ztrátou přes 73,1 milionu korun a obrat poklesl na 140,8 milionu korun. V roce 2010 byla ztráta 53,7 milionu korun při obratu 183,3 milionu korun. Počet lidí zaměstnaných v Sametexu klesal z 211 v roce 2007 na 142 lidí v roce 2009. Nyní v Sametexu pracuje 113 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK