Schůzka eurozóny zřejmě nebude, rozhodnutí asi až později

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. února (zpravodaj ČTK) - Ve středu se zřejmě neuskuteční předem plánovaná schůzka ministrů financí zemí eurozóny, na níž se mělo rozhodovat o schválení druhého záchranného balíku půjček pro Řecko. Podle diplomatických zdrojů zatím neskončily veškeré přípravné práce. Místo setkání v Bruselu se patrně bude konat telekonference. Rozhodnutí o balíku 130 miliard eur podle zdrojů citovaných agenturami zřejmě nepadne.

Už na pondělí je ale svolána předem plánovaná schůzka ministrů eurozóny, na níž by tak vše mohlo být doladěno. O tom, že konání středečního mimořádného setkání je podmíněné, hovořil už v pondělí šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker, když schůzku koncem minulého týdne svolával.

Eurozóna si dala k tomu, aby mohla dát druhému záchrannému programu zelenou, několik podmínek. Šlo zejména o schválení nových reforem a škrtů řeckým parlamentem, což se nakonec i přes protesty řecké veřejnosti v neděli v noci stalo. Eurozóna ale také třeba chtěla od řeckých politických lídrů jasné závazky, že budou v reformách pokračovat i po volbách, které se v této zemi zmítané dluhy a hrozbou neřízeného bankrotu uskuteční v dubnu.

Řecko peníze od mezinárodních partnerů nutně potřebuje. Bez nich by mu hrozil neřízený bankrot, neboť už 20. března musí splatit dluhy ve výši 14,5 miliardy eur. Ten by ale mohl mít nepředvídatelné dopady nejen na samotné Atény, ale i na celou evropskou ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK