Guess neuspěl s požadavkem, aby soud odmítl stížnost rivala Gucci

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. února (ČTK) - Americká společnost Guess neuspěla s požadavkem, aby soud odmítl stížnost jejího italského rivala Gucci. Ten amerického výrobce módních doplňků podezírá, že záměrně napodobuje některé jeho modely, a mate tím spotřebitele. Soud firmě Guess vyhověl jen ve dvou případech, kdy uznal, že stížnost Italů na design firmy Guess označovaný jako "Square G" a "Quattro G" je bezpředmětná.

Soudkyně Shira Scheindlinová nicméně nechala módnímu domu Gucci volnou cestu k tomu, aby pokračoval se stížností, v níž firmu Guess obviňuje, že parazituje na jeho logu. V jednom případě jde o podobnost loga, v druhém o design známý jako "GRG Stripe".

Gucci patří k největším výrobcům luxusních doplňků na světě. Jeho vlastníkem je francouzská společnost PPR. Italové stížnost na Guess podali už v květnu 2009 a mimo jiné v ní uvádějí, že se Guess angažuje v "sofistikovaném a propracovaném plánu", jehož cílem je zvýšit si tržby za pomoci kopírování a napodobování nejznámějších designů Gucci.

Společnost Gucci zároveň tvrdí, že má nárok na podíl na zisku, jehož Guess dosáhl díky prodeji doplňků s údajně podobnými znaky, jaké používá i Gucci. Nejde přitom jen o výrobky Guess, Gucci obviňuje z parazitování i některé další firmy.

Částku, kterou by společnost Gucci jako poškozená strana mohla nárokovat, její experti vyčíslili na 98 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč). Dalších 26 milionů dolarů (asi 495 milionů Kč) by prý Italové mohli žádat jako náhradu škody.

Obviněna byla i společnost Marc Fisher Footwear, která také neuspěla s požadavkem, aby soud stížnost Gucci odmítl. I v tomto případě si Gucci stěžuje na to, že Marc Fisher Footwear používá na svých botách design "GRG Stripe".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK