Dovozní ceny loni v průměru rostly o 4,3 pct a vývozní o 1,7 pct

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Ceny dováženého zboží se za celý loňský rok meziročně v průměru zvýšily o 4,3 procenta a vyváženého zboží o 1,7 procenta. Ceny stouply i loni v prosinci, u dovozu to bylo meziročně o 5,1 procenta a u vývozu o 3,5 procenta. V porovnání s loňským listopadem dovozní ceny narostly o 0,8 procenta a vývozní o 0,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Z hlediska celého roku 2011 u dovozu nejvíce zdražila minerální paliva, a to o 24,4 procenta. Ceny ostatních surovin stouply o 23,1 procenta, polotovarů o 5,1 procenta a chemikálií o 4,9. Naopak zlevnily stroje a dopravní prostředky a průmyslové spotřební zboží.

Ve vývozu statistici zaznamenali vyšší ceny minerálních paliv, ostatních surovin a chemikálií. Dolů šly jen ceny strojů a dopravních prostředků.

Na prosincovém vývoji dovozních cen, které rostly už 12. měsíc v řadě, se v meziročním srovnání podepsaly hlavně minerální paliva. U vývozu rostly ceny ve všech významných skupinách, největší vliv ale měly ceny polotovarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK