Růst slovenské ekonomiky v závěru loňska zrychlil na 3,4 procenta

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. února (ČTK) - Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí minulého roku překvapivě zrychlila tempo meziročního růstu na 3,4 procenta z tří procent v předchozím kvartálu. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil Statistický úřad. Analytici očekávali, že růst hospodářství země v závěru loňska zpomalí k dvěma procentům.

Důvody lepšího vývoje exportně orientované slovenské ekonomiky zatím nejsou známé. Strukturu hrubého domácího produktu (HDP) statistici zveřejní příští měsíc. Mezičtvrtletně HDP Slovenska v závěru loňska stoupl o 0,9 procenta, v předchozím čtvrtletí přidal o 0,8 procenta.

Ani rychlejší růst hospodářství nepomohl k lepšímu vývoji na trhu práce. Zaměstnanost se v posledním loňském čtvrtletí zvýšila meziročně jen o 0,9 procenta, v předchozím čtvrtletí stoupla o 1,7 procenta. Zhruba 13procentní nezaměstnanost je jedním z největším problémů ekonomiky země.

V letošním roce se čeká výraznější zpomalení slovenské ekonomiky. Ministerstvo financí minulý týden zhoršilo výhled růstu HDP na 1,1 procenta z dřívějších 1,7 procenta. Důvodem je dluhová krize v eurozóně, která kvůli úsporným opatřením jednotlivých států patrně poznačí slovenský export.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK