ECB: Řecko může podmínky uvolnění pomoci splnit už do pondělí

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. února (ČTK) - Podmínky nutné k tomu, aby ministři financí eurozóny mohli schválit druhý záchranný úvěr pro Řecko, mohou Atény splnit ještě do pondělní schůzky ministrů. Agentuře Reuters to řekl člen řídicího výboru Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen. V takovém případě by se podle něj mohlo okamžitě začít s výměnou řeckých dluhopisů, takže by se všechno stihlo včas.

"Pokud bude euroskupina schopna v pondělí učinit příznivé politické rozhodnutí, výměna dluhopisů s dobrovolným zapojením soukromého sektoru by mohla okamžitě začít a byla by včas i dokončena," poznamenal Asmussen v e-mailovém rozhovoru. Euroskupinu tvoří právě ministři financí členských zemí eurozóny.

Asmussen řekl, že i když ECB nemůže přispět k novému záchrannému úvěru pro Řecko přímo, mohla by centrálním bankám zemí eurozóny předat zisky, jichž dosáhla při nákupu řeckých dluhopisů. Centrální banky by tak získané peníze mohly použít jako příspěvek k pomoci Řecku.

"Pokud budeme mít nějaký zisk, tak jej předáme národním centrálním bankám, jak máme uvedeno ve stanovách. Členské státy by se pak mohly rozhodnout, zda ty peníze použijí jako příspěvek na financování pomoci Řecku," poznamenal Asmussen.

Řecko má od loňského podzimu domluvenou pomoc za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), kterou mají Aténám poskytnout ostatní členové eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Vzhledem k tomu, že Řecko zatím nesplnilo všechny podmínky, uvolnění peněz ještě nebylo potvrzeno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK